Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Ξυπνάμε το παρελθόν

Ιστοριάρα.

(Η σχέση του ΠΡΟ.ΠΟ με το ρύζι... οι παρέες στα καφενεία και στις αυλές με το τρανζιστοράκι). - Για τους φίλους που γνωρίζουν καλά το ΠΡΟ.ΠΟ (ΠΡΟγνωστικά ΠΟδοσφαίρου).

Η 1η Μαρτίου 1959, ήταν η μέρα που κυκλοφόρησε το πρώτο Δελτίο ΠΡΟ.ΠΟ στην Ελλάδα, το οποίο έγινε από τα δημοφιλέστερα παιχνίδια, φέρνοντας πολλά έσοδα στον Ελληνικό αθλητισμό.

Τον Δεκέμβριο του 1958, με διάταγμα του τότε βασιλιά Παύλου Α' ιδρύθηκε στην Ελλάδα ο Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων ποδοσφαίρου  (Ο.Π.Α.Π.), με σκοπό να οργανώσει το παιχνίδι προγνωστικών αγώνων Ποδοσφαίρου, που θα γινόταν γνωστό ως ΠΡΟ.ΠΟ.

Στόχος της δημιουργίας του Οργανισμού, ήταν η οικονομική ενίσχυση του Ελληνικού αθλητισμού και των δημοσίων εσόδων.

"Ενισχύσατε τον αθλητισμό μας. Δώστε στα ελληνικά νιάτα γήπεδα, γυμναστήρια, πισίνες, στάδια, χαρά και υγεία με ένα ΠΡΟ.ΠΟ", ανέφερε η πρώτη διαφήμιση του παιχνιδιού.

Στο ίδιο πνεύμα της προώθησης του ΠΡΟ.ΠΟ κι όλα τα ρεπορτάζ των εφημερίδων της εποχής.

Το ΈΠΑΘΛΟ ΡΥΖΙ και ο πρώτος τυχερός.

Εκτός από το χρηματικό έπαθλο από τον ΟΠΑΠ, για έναν από τους νικητές υπήρχε και δώρο έκπληξη. Αυτό ήταν το βάρος του σε ρύζι, προσφορά της εταιρείας "Μπάρμπα Μπεν".

Οι άνθρωποι της εταιρείας προέβλεψαν την επιτυχία του νέου παιχνιδιού και έσπευσαν να την εκμεταλλευτούν για να διαφημίσουν την εταιρεία.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η διαφήμιση της εταιρείας εφόσον υπήρχαν παραπάνω από ένας νικητές στο ΠΡΟ.ΠΟ θα γινόταν κλήρωση μεταξύ τους για να κερδίσουν το έπαθλο.

Ο πρώτος νικητής του ΠΡΟ.ΠΟ που κέρδισε το βάρος του σε ρύζι ήταν ο Νίκος Πάσαρης, κάτοικος Κυψέλης.

Πηγή:  www.mixanitouxronou.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου