Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023

Ενεργός πολίτης, τοπική δράση, ελεύθερη σκέψη


Ο πολίτης που έχει προσωπικότητα και αξία είναι αυτός που δεν ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του και τα του οίκου του αλλά ενδιαφέρεται και για τους άλλους, ενδιαφέρεται για το "εμείς"

Λειτουργεί προς το γενικό συμφέρον και με δημιουργική διάθεση. 

Διεκδικεί τα δικαιώματά του στον δημόσιο χώρο, επιδιώκει την διεκδίκηση των δικαιωμάτων του και την δημιουργία υποδομών στην περιοχή του στη γειτονιά του.

Ενεργεί, παρατηρεί τι συμβαίνει στην κοινωνία και παρεμβαίνει, σε συνεργασία με συμπολίτες του, όταν διαπιστώνει αδιαφορία, ολιγωρία, παρατυπία ή παρανομία των δημοσίων ή ιδιωτικών φορέων.

Ανήκει κάπου και φροντίζει για το σύνολο. Αυτό είναι το ζητούμενο και κυρίως είναι το ζητούμενο του μέλλοντος.

Ανοιχτή και ελεύθερη κοινωνία, συμμετοχή, άποψη, έκφραση και προσφορά. 

Για να είναι όμως κάποιος ενεργός πολίτης, χρειάζεται να ενημερώνεται για τα κοινά και να είναι καταρτισμένος, να ξέρει τα δικαιώματά του, να εκφράζει την άποψή του, να αναζητά πληροφορίες, να φιλτράρει την είδηση, να συμμετέχει ενεργά στην κοινωνία, να διαμορφώνει κριτική σκέψη, να παίρνει θέση και να συμμετέχει στο χώρο της δημόσιας συζήτησης με παραδοσιακούς και σύγχρονους τρόπους. 

Όμως, για να κάνει την φωνή του να ακουστεί, θα πρέπει να ξέρει πως λειτουργεί το σύστημα, πως έχουν συσταθεί οι δομές λήψης αποφάσεων, πως λειτουργούν αυτές, ποιοι εμπλέκονται, πόσο υπόλογοι είναι.

Το βασικότερο που χρειάζεται είναι να έχει ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφόρηση για τα θέματα που τον αφορούν, να ξέρει που και πως θα συμμετάσχει και πως θα διεκδικεί σε επιτρεπτά όρια όσα δικαιούνται. 

Ο Δήμος με τη σειρά του, θα πρέπει να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων του ενεργού πολίτη και να τις υποστηρίζει.

Οι συνθήκες είναι δύσκολες για τον τόπο μας.

Στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές οι πολίτες πρέπει να έχουν γνώση και κρίση.

Εάν θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα μπορούμε, υπάρχει λύση. Αρκεί να είμαστε ενεργοί.

Την 8η Οκτωβρίου 2023 να απορρίψουμε αυτούς που δοκιμάστηκαν, απέτυχαν και δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα!

Γιάννης Ντούρμας

Υποψήφιος Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Αλιβερίου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου