Η 1η Ιουνίου 1930 αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου αφού για πρώτη φορά διεξήχθη αγώνας μεταξύ των ομάδων του Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Ελλάδος.
Τότε ξεκίνησε και η αντιπαλότητα των δύο μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων που αργότερα θα πάρουν το προσωνύμιο «Αιώνιοι Αντίπαλοι».
(1925 - 1929) Φιλικές σχέσεις ΟΣΦΠ και ΠΑΟ
Ο Παναθηναϊκός (ΠΑΟ) ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1908 και ο Ολυμπιακός (ΟΣΦΠ) στον Πειραιά το 1925.
Στα πρώτα τους χρόνια, οι οπαδοί των δύο ομάδων ήταν σχεδόν αποκλειστικά οι κάτοικοι των αντίστοιχων πόλεων.
Όμως, εκτός από τη γεωγραφία υπήρχε και έντονη κοινωνική διαφορά μεταξύ των φιλάθλων του ΠΑΟ και του ΟΣΦΠ.
Ο Πειραιάς ήταν εργατούπολη, ο Ολυμπιακός είχε πολλούς φιλάθλους από την εργατική τάξη.
Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός ήταν ομάδα της αστικής τάξης χωρίς να σημαίνει ότι δεν τον στήριζε ο εργατικός πληθυσμός της Αθήνας και οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή.
Τα πρώτα χρόνια οι οπαδοί των δύο ομάδων παρακολουθούσαν αρμονικά τα μεταξύ τους παιχνίδια. Ο λόγος ήταν ότι ήταν φιλικά είτε «επιδείξεων» σε εορταστικά τουρνουά, όπως το Κύπελλο Χριστουγέννων, Κύπελλο Πάσχα κ.ά.
Η αντιπαλότητα ήταν θέμα χρόνου.
Όπως σε όλο τον κόσμο, οι φίλαθλοι είχαν ανάγκη από το αντίπαλο δέος και η Ελλάδα δεν θα γινόταν εξαίρεση.
Ο πρώτος αγώνας ανάμεσα στον ΟΣΦΠ και τον ΠΑΟ ήταν ένα φιλικό παιχνίδι που διεξήχθη στις 28 Ιουνίου 1925 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και έληξε ισόπαλος με σκορ 3-3.
(1930) Η αρχή των «Αιωνίων Αντιπάλων»
Αυτή η σχέση μεταξύ των δύο ομάδων άλλαξε την περίοδο 1929-1930.
Τότε, για πρώτη φορά οι δύο ομάδες συμμετείχαν στο Πανελλήνιο (ή Εθνικό) Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, όπως λεγόταν τότε το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Ελλάδος.
Το 1930 ο ΠΑΟ ήταν παλαιότερος ποδοσφαιρικός σύλλογος και με μεγαλύτερη εμπειρία σε σχέση με τον ΟΣΦΠ και πολλοί πίστευαν ότι διέθετε καλύτερη ενδεκάδα.
Παρά ταύτα, και ο Ολυμπιακός είχε στις τάξεις του κάποιους από τους καλύτερους Έλληνες παίκτες της εποχής, με προεξάρχοντας τους θρυλικούς πέντε αδελφούς Ανδριανόπουλους.
Έτσι, αρκετοί παίκτες της ομάδας, έπαιζαν στην Εθνική Ελλάδας, αρχηγός της οποίας ήταν τότε ο αρχηγός του ΟΣΦΠ, Γιώργος Ανδριανόπουλος.
Όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι λοιπόν περίμεναν με αγωνία την Κυριακή 1η Ιουνίου 1930 για τον πρώτο αγώνα πρωταθλήματος μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού.
Ο νικητής θα έπαιρνε δύο βαθμούς, σ’ ένα πρωτάθλημα που ακόμη δεν είχε κριθεί.
Εκείνη τη μέρα γεννήθηκε και η αντιπαλότητα μεταξύ των οπαδών των δύο μεγάλων ομάδων.
Πριν από τον αγώνα.
Η 1η Ιουνίου 1930 ήταν μία ασυνήθιστα ζεστή μέρα για την εποχή.
Αυτό, όμως, δεν εμπόδισε χιλιάδες ανθρώπους να ξεκινήσουν να κατακλύζουν τις κερκίδες του γηπέδου του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, σχεδόν τέσσερις ώρες πριν από την προκαθορισμένη ώρα έναρξης του αγώνα.
Τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν πολύ γρήγορα. Υπολογίζεται ότι 10.000 θεατές παρακολούθησαν τον αγώνα, αριθμός ρεκόρ για ποδοσφαιρικό αγώνα εκείνης της εποχής.
Η πλειοψηφία τους ήταν Αθηναίοι φίλαθλοι του ΠΑΟ.
Χιλιάδες άλλοι έμειναν έξω από το γήπεδο, είτε γιατί δεν βρήκαν εισιτήριο, είτε γιατί δεν είχαν χρήματα.
Προκειμένου να παρακολουθήσουν το παιχνίδι, σκαρφάλωσαν σε δέντρα, πήραν θέση σε μπαλκόνια και ταράτσες, ή ανέβηκαν στους πρόποδες του Λυκαβηττού.
Με αφορμή τον αγώνα, για πρώτη φορά χιλιάδες Πειραιώτες κατέφθασαν στην Αθήνα προκειμένου να δουν τον Ολυμπιακό να παίζει.
Υπολογίστηκαν σε περίπου 4.000 άτομα. Πολλοί έφθασαν στην Ομόνοια παίρνοντας το τρένο από τον Πειραιά.
Εκεί κανονικά θα έπρεπε να επιβιβαστούν στα τραμ για να φθάσουν μέχρι και το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Όμως, αρνήθηκαν να το κάνουν μόλις διαπίστωσαν ότι τα τραμ της Εταιρείας «Πάουερ» που έκαναν το συγκεκριμένο δρομολόγιο ήταν βαμμένα πράσινα!
Έτσι συνέχισαν με τα πόδια, ανεβαίνοντας όλοι μαζί την Ιπποκράτους.
Ήταν μία αυθόρμητη διαδήλωση, όπου κυριαρχούσε το κόκκινο χρώμα, λόγω των κόκκινων σημαιών και ρούχων στο πλήθος.
Μαζί τους οι Ολυμπιακοί κουβαλούσαν μέχρι το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και ένα φέρετρο στο οποίο σύμφωνα με αυτούς, «θα έβαζαν το πτώμα του ΠΑΟ μετά τον αγώνα».
Αν και ο αγώνας ήταν να ξεκινήσει στις 4.30' το απόγευμα, οι παίκτες και ο Ιταλός διαιτητής εισήλθαν στο γήπεδο στις 5.20'.
Λήψη πριν την έναρξη του αγώνα. Ο Ιταλός διαιτητής μιλά στους αρχηγούς των δύο ομάδων, Γ. Ανδριανόπουλο (αριστερά) και Α. Μεσσάρη (δεξιά). Πηγή: "Έθνος" 2 Ιουνίου 1930 |
Στιγμιότυπα από το ντέρμπι.
Όπως φάνηκε από το ξεκίνημα του αγώνα, η ομάδα του Παναθηναϊκού ήταν καλύτερη. Ξεκίνησε σχεδόν αμέσως τις επιθέσεις εναντίον του τέρματος του Ολυμπιακού.
Στο 10΄ ο ΠΑΟ πέτυχε το πρώτο τέρμα του με τον Συμεωνίδη.
Στο 20΄ διπλασίασε τα τέρματά του με τον αρχηγό του, τον Μεσσάρη.
Πέντε λεπτά, αργότερα ο ίδιος παίκτης σημείωσε το τρίτο τέρμα για την ομάδα του.
Στο 30΄ ο Συμεωνίδης σημείωσε το δεύτερό του τέρμα και το τέταρτο του ΠΑΟ.
Έτσι, στη λήξη του ημιχρόνου, ο αγώνας ήταν 4-0 υπέρ του Παναθηναϊκού.
Λίγα λεπτά μετά την έναρξη του Β΄ ημιχρόνου, στο 53΄, η ομάδα του Τριφυλλιού σημείωσε και πέμπτο τέρμα με τον Μίμη Πιερράκο.
Ο Μίμης Πιερράκος ήταν βασικός συντελεστής της σπουδαίας νίκης του ΠΑΟ στο πρώτο ντέρμπι με τον ΟΣΦΠ το 1930. (Μία δεκαετία αργότερα, έπεσε πολεμώντας τους Ιταλούς στην πρώτη γραμμή του αλβανικού μετώπου. Πηγή: Wikipedia / βλέπε "ΣΗΜΕΙΩΣΗ" στο τέλος της ανάρτησης).
Το 5 - 0 φαίνεται ότι αφύπνισε τους παίκτες του Ολυμπιακού.
Έτσι ο σπουδαίος επιθετικός τους, Γιώργος Ανδριανόπουλος -γνωστός ως «Ποδάρας», λόγω του μεγάλου διασκελισμού του- σημείωσε δύο διαδοχικά τέρματα στο 56΄ και το 59’.
Όμως, εκεί που είχαν αναθαρρήσει και προσπαθούσαν να επιτύχουν και τρίτο τέρμα, ο παίκτης του ΟΣΦΠ Κουράντης, στο 72΄ σημείωσε αυτογκόλ. Σε μία προσπάθεια να αποκρούσει τη μπάλα στη διάρκεια αντεπίθεσης του Παναθηναϊκού, έστειλε κατά λάθος με κεφαλιά τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του.
Έτσι, το σκορ διαμορφώθηκε σε ΠΑΟ-ΟΣΦΠ 6-2.
Το αυτογκόλ του Κουράντη υπήρξε μοιραίο για τον Ολυμπιακό, καθόσον το ηθικό των παικτών του εξανεμίστηκε.
Αυτό το εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο οι παίκτες του ΠΑΟ που σημείωσαν άλλα δύο τέρματα. Στο 76΄ με το Μυγιάκη και στο 81΄ με τον Μ. Πιερράκο.
Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 8-2 υπέρ του ΠΑΟ.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαφορά τερμάτων στην ιστορία των ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων μεταξύ των δύο ομάδων σε επίσημο παιχνίδι.
Οι πρώτες φασαρίες εξαιτίας αγώνα ποδοσφαίρου.
Όπως ήταν φυσικό, ο θρίαμβος του Παναθηναϊκού σε αυτό το πρώτο επίσημο παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό πανηγυρίστηκε έξαλλα από τους Αθηναίους και στεναχώρησε αφάνταστα τους Πειραιώτες.
Εκτός από το διασυρμό της ομάδας τους, πολλοί έχασαν και σημαντικά χρηματικά ποσά σε στοιχήματα που είχαν βάλει με Αθηναίους για τη νίκη της.
Λέγεται ότι αμέσως μετά το ντέρμπι της 1ης Ιουνίου 1930, σημειώθηκαν και τα πρώτα έκτροπα εξαιτίας ενός ποδοσφαιρικού αγώνα στην Ελλάδα.
Οι οπαδοί των δύο ομάδων έσπασαν το φέρετρο που είχαν φέρει οι οπαδοί του Ολυμπιακού και άρχισαν να χτυπιούνται μεταξύ τους με τα ξύλα, έξω από το γήπεδο.
(Όμως τα σοβαρότερα έκτροπα έγιναν οκτώ μέρες αργότερα, στο λιμάνι του Πειραιά. Τότε τα μέλη της αποστολής του ΠΑΟ επέστρεφαν ατμοπλοϊκώς από τη Θεσσαλονίκη, όπου η ομάδα τους είχε νικήσει και τον Άρη και οι οπαδοί του ΟΣΦΠ τους πέτυχαν στο λιμάνι και τους προπηλάκισαν).
Γιατί ηττήθηκε ο Ολυμπιακός;
Για πολλές μέρες μετά τον αγώνα, υπήρξαν δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο που ανέλυαν το παιχνίδι των δύο ομάδων.
Κύριο θέμα τους ήταν γιατί η κακή απόδοση του Ολυμπιακού.
Στο πλαίσιο αυτό, οι δημοσιογράφοι επιζητούσαν να πάρουν δηλώσεις από τους πρωταγωνιστές του παιχνιδιού.
Ο αρχηγός του Ολυμπιακού, Γιώργος Ανδριανόπουλος, μίλησε και αναφέρθηκε στο βασικό λόγο γιατί έχασε η ομάδα του και μάλιστα, με τόσο αρνητικό σκορ.
Λίγες μέρες πριν το παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων, έξι βασικοί παίκτες του ΟΣΦΠ αγωνίστηκαν σε παιχνίδι της Εθνικής Ελλάδας με τη Ρουμανία στο Βουκουρέστι, όπου υπέστη βαριά ήττα (με 8–1).
Η αποστολή της Εθνικής είχε επιστρέψει από το Βουκουρέστι με λεωφορείο και το κουραστικό ταξίδι, κάτι που καταπόνησε τους παίκτες.
Μάλιστα, ούτε ένας παίκτης του Παναθηναϊκού δεν ήταν στην Εθνική Ομάδα.
Σύμφωνα με τον Ανδριανόπουλο, παρά τη μεγάλη νίκη του ΠΑΟ, δεν ήταν ανώτερος ποιοτικά του ΟΣΦΠ.
Η ομάδα του είχε ακόμη πολλές ελπίδες για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.
Πριν από τον αγώνα με τον Ολυμπιακό, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού στις κερκίδες του γηπέδου ειρωνεύονταν την ομάδα του αντιπάλου, μετρώντας ρυθμικά από το ένα ως το οκτώ.
Δηλαδή, όσα ήταν τα τέρματα που πέτυχαν οι Ρουμάνοι σε βάρος της Εθνικής.
Λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν ότι το σύνθημα αυτό θα αποδεικνυόταν προφητικό στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας!
Δεν υπήρχε καμία συνωμοσία ώστε να χάσει ο ΟΣΦΠ από τον ΠΑΟ εξαιτίας της συμμετοχής των παικτών του στον αγώνα της Εθνικής Ελλάδας με τη Ρουμανία.
Προπονητής της Εθνικής ήταν τότε ο Τσέχος Γιαν Κοψίβα, ο οποίος ήταν παράλληλα και προπονητής του Ολυμπιακού.
Αυτός είχε διαλέξει τους παίκτες του ΟΣΦΠ για την Εθνική και είχε αποκλείσει αυτούς του ΠΑΟ.
Επιπλέον, ο Παναθηναϊκός είχε ζητήσει από την ΕΠΟ -για τους δικούς του λόγους- να αναβληθεί η αναμέτρηση της 1ης Ιουνίου 1930.
Το αίτημα όμως δεν είχε γίνει αποδεκτό.
Ο Γιώργος Ανδριανόπουλος ήταν αρχηγός του Ολυμπιακού και της Εθνικής Ελλάδος το 1930. Πολλοί θεωρούν ότι ήταν ο καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής εκείνη την εποχή. Πηγή: Wikipedia.
Πάντως, στις δηλώσεις του στην εφημερίδα "Έθνος" στις 2 Ιουνίου 1930, ο Γιώργος Ανδριανόπουλος έδωσε συγχαρητήρια στον ΠΑΟ για την μεγάλη νίκη του: "Η δε νίκη του Παναθηναϊκού είναι αξία παντός επαίνου, καθόσον ολόκληρος η ομάς ενεφανίσθη πλήρης και με μεγάλην ζωτικότητα".
Ο Γιώργος Ανδριανόπουλος. Αρχηγός του Ολυμπιακού και της Εθνικής Ελλάδος το 1930. Πηγή: Wikipedia. |
Ο Άγγελος Μεσσάρης τότε αρχηγός του Παναθηναϊκού ήταν περιζήτητος από τους δημοσιογράφους το 1930 και υπήρξε ο ακρογωνιαίος λίθος στη "χρυσή" ομάδα των πρασίνων, που δημιούργησε τότε ο Ούγγρος προπονητής Γιόσεφ Κίνσλερ.
Στο παιχνίδι της 1ης Ιουνίου είχε πετύχει δύο κρίσιμα τέρματα κατά του Ολυμπιακού.
Όμως, ο Μεσσάρης αρνιόταν αυτός και οι συμπαίκτες του να παραχωρήσουν συνεντεύξεις στις εφημερίδες, επικαλούμενος τις τότε αθλητικές διατάξεις.
Στην παρατήρηση ενός δημοσιογράφου ότι πολλοί αθλητές παραβίαζαν τον κανονισμό και έδιναν συνεντεύξεις, ο Μεσσάρης απάντησε: "Βρίσκετε πως είναι σωστό, επειδή παραβαίνουν παραδόξως οι άλλοι τους κανονισμούς να κάμει το ίδιο και ο αρχηγός του Παναθηναϊκού;;".
Έτσι, τα ρεπορτάζ των εφημερίδων κατέγραψαν τις απόψεις των παιχτών του ΠΑΟ με βάση "Φιλικές συζητήσεις" μαζί τους.
Το βασικό επιχείρημά τους ήταν ότι η ομάδα τους ήταν ανώτερη από τον ΟΣΦΠ.
Θα νικούσαν ακόμη και αν δεν είχαν πάει οι παίχτες στο Βουκουρέστι.
Το πρωτάθλημα ήταν δικό τους.
Ο Άγγελος Μεσσάρης. Αρχηγός του ΠΑΟ το 1930. Πηγή: Wikipedia |
Το ρεβάνς του Ολυμπιακού το 1931
Δύο εβδομάδες μετά την συντριβή του Ολυμπιακού, έγινε ο επαναληπτικός αγώνας με τον Παναθηναϊκό.
Αν και ο ΟΣΦΠ τυπικά ήταν γηπεδούχος ο αγώνας διεξήχθη για λόγους ασφαλείας στη Θεσσαλονίκη στο γήπεδο του Άρη.
Εκεί ο Ολυμπιακός ηττήθηκε για δεύτερη φορά από τον Παναθηναϊκό με σκορ 1 - 2.
Το πρωτάθλημα του 1929 -1930 κατακτήθηκε από τον ΠΑΟ, για πρώτη φορά.
Η επόμενη χρονιά ήταν του Ολυμπιακού, ο οποίος πήρε τελικά τη ρεβάνς όταν κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1931. Τότε νίκησε τον ΠΑΟ και στις δύο μεταξύ τους αναμετρήσεις.
Και το τραγούδι...
Η νίκη του Παναθηναϊκού εναντίον του Ολυμπιακού στο πρώτο τους ντέρμπι αναφέρθηκε σε ένα τραγούδι, αφιερωμένο στην κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος το 1930.
{Παναθηναϊκέ μεγάλε και τρανέ,
που νικάς κάθε βδομάδα,
είσαι η πιο τρανή ομάδα.
Εβάλαμε οκτώ στον Ολυμπιακό
και άλλα τέσσερα στον Άρη.
Γειά σου Άγγελε Μεσσάρη!
Παναθηναϊκέ μεγάλε και τρανέ
που έχεις έμβλημα τριφύλλι
σ' αγαπούν εχθροί και φίλοι.
Στην άμυνα τα άκρα πολύ γερά,
μοιράζουμε τις πάσες δεξιά κι αριστερά
και τα εξτρέμ μεταβιβάζουν,
σέντερ φορ γκολ αράδα αμέσως βάζουν!}
Ο Δημήτρης Πιερράκος ο ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού σκοτώθηκε στο έπος του ’40, ενώ έγραφε γράμμα στη μάνα του.
Μπορούσε να αποφύγει την πρώτη γραμμή, αλλά αρνήθηκε.
Ο αδελφός του σκοτώθηκε στην αεροπορία.
18 Νοεμβρίου 1940, ήταν όταν τα ιταλικά αεροπλάνα χτυπούσαν τις θέσεις των ελληνικών δυνάμεων στην περιοχή Διποταμιά της Βορείου Ηπείρου.
Ανάμεσα στους στρατιώτες και ο ασυρματιστής Δημήτρης Πιερράκος, επί χρόνια σέντερ φορ του Παναθηναϊκού.
Από τα αντιαεροπορικά πυρά, ένα αεροπλάνο καταρρίφθηκε σε απόσταση περίπου πέντε χιλιομέτρων και ο πιλότος πήδηξε με το αλεξίπτωτο την τελευταία στιγμή.
Ο «Μπρακ», όπως ήταν το παρατσούκλι του Πιερράκου, δεν το σκέφτηκε καθόλου.
Άρχισε να τρέχει για να αιχμαλωτίσει τον πιλότο.
Λίγη ώρα μετά δεχόταν συγχαρητήρια για την σύλληψη του αεροπόρου.
Ο διεθνής ποδοσφαιριστής ήταν πανευτυχής.
Βρήκε μια κόλλα χαρτί και άρχισε να γράφει γράμμα για τη μητέρα, τη αδερφή και τον ανθυποσμηναγό αδερφό του, Στέφανο, με τον οποίο έπαιζαν μαζί στον Παναθηναϊκό.
«Δόξα τω θεώ είμαι καλά.
Μην ξεχάσεις Στέφανε να μου στείλεις ένα πουλόβερ, λίγα τσιγάρα, ξυραφάκια και λίγο χαρτζιλίκι για κανένα καφεδάκι όταν μπαίνουμε σε κανένα χωριό και για κονιάκ.
Σήμερα ήρθαν εχθρικά αεροπλάνα και τους ρίξαμε τρία.
Γλίτωσαν τρεις με αλεξίπτωτα.
Τον έναν τον έπιασα εγώ με τρέξιμο για 5 χιλιόμετρα και αν με έβλεπε ο Σίμιτσεκ, θα με έπαιρνε στην Εθνική Ομάδα.
Έπειτα από τα συγχαρητήρια βρήκα λίγο καιρό να σας γράψω ένα γράμμα.
Τα πάμε υπέρ υπέροχα στο μέτωπο, νομίζω ότι είμαι στην εξοχή...», έγραφε γεμάτος ενθουσιασμό.
Πριν τελειώσει το γράμμα, το ιταλικό πυροβολικό βομβάρδισε την περιοχή.
Ο Πιερράκος δεν πρόλαβε να καλυφθεί και σκοτώθηκε από θραύσμα οβίδας που τον χτύπησε στο κεφάλι.
Το ματωμένο γράμμα βρέθηκε δίπλα από τη σωρό του.
Ο διοικητής της μονάδας του έδωσε εντολή να ενταφιαστεί λίγο έξω από τη Διποταμιά.
Την ταφή έκαναν ο λοχίας και παλιός παράγοντας του Άρη, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος και ένας 15χρονος Βορειοηπειρώτης.
Το γράμμα έφτασε στον αδερφό του, μαζί με την επιστολή της μονάδας που γνωστοποιούσε στην οικογένεια το χαμό του. «Φονικό βλήμα του άνανδρου εχθρού τον αποστέρησε από την οικογένειά του, την πατρίδα, το σύνταγμά του. Ήρωες σαν τον Μίμη Πιερράκο δεν αποθνήσκουν, αλλά ζούνε στις καρδιές των Ελλήνων».
Ο Στέφανος δεν έδειξε κανένα από τα δύο γράμματα στην μητέρα του, που πέθανε μετά από λίγο καιρό. Και πως να της το έδειχνε; Ο άλλος της γιος, ο Τάκης, ήταν αεροπόρος και σκοτώθηκε δοκιμάζοντας ένα αεροπλάνο τύπου «Μπρέγκε 14», και ο άνδρας της, (πατέρας του Πιερράκου), πέθανε λίγο μετά από το μαράζι του για το χαμό του παιδιού του.
Μετά τον πόλεμο ο αδερφός του Στέφανος, με τη βοήθεια του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου και του Βορειοηπειρώτη που είχε βοηθήσει στην ταφή, εντόπισε τον τάφο του Μίμη Πιερράκου.
Το 1950 μετέβη στην Αλβανία, από όπου μετέφερε τα οστά του, τα οποία τάφηκαν στο νεκροταφείο Ζωγράφου με τιμές, σκεπασμένα με την ελληνική σημαία και το λάβαρο του Παναθηναϊκού.
Ο Δημήτρης Πιερράκος κόσμησε την ομάδα του Παναθηναϊκού από 17 χρόνων και ήταν από τους βασικούς σκόρερ στο αθηναϊκό και στο πανελλήνιο πρωτάθλημα.
Συμμετείχε επίσης στην ομάδα που πήρε το μοναδικό προπολεμικό πρωτάθλημα το 1930.
Όταν οι Ιταλοί κήρυξαν τον πόλεμο ήταν ήδη 31 ετών και ως διεθνής ποδοσφαιριστής, αν ήθελε, μπορούσε να αποφύγει τη στράτευση.
Παρουσιάστηκε οικειοθελώς στην στρατολογία όπου του είπαν ότι μπορούσε να μείνει στα μετόπισθεν επειδή ήταν περασμένης κλάσης.
Χωρίς να το σκεφτεί έφυγε αμέσως για το μέτωπο.
Ήταν ο πρώτος από τους πολλούς Έλληνες αθλητές που θυσιάστηκαν στον Ελληνοιταλικό πόλεμο.
Πηγή: www.mixanitouxronou.gr
Φωτογραφία των παιχτών του ΠΑΟ που κέρδισε το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του 1929 - 1930. Πηγή: "Έθνος", 3 Ιουνίου 1930 |
Λήψη από το ντέρμπι της 1ης Ιουνίου 1930. Πηγή: "Έθνος", 2 Ιουνίου 1930 |
Άλλο ένα στιγμιότυπο από το πρώτο ντέρμπι μεταξύ ΠΑΟ και ΟΣΦΠ. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου