Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

"Διάλεξε μια δουλειά που σ' αρέσει και δεν θα χρεαστεί να δουλέψεις ούτε μια μέρα" (Κομφούκιος)


Πω
ς όμως θα βρω αυτό που μ΄αρέσει; Υπάρχει η τέλεια δουλειά;

Κάποιος μου είχε πει ότι οι τέλειες δουλειές είναι όσοι είναι και οι άνθρωποι. Είναι όμως έτσι;

Η ευτυχία είναι το σημαντικότερο. Σε ότι κάνουμε και το τι κάνει τον καθένα ευτυχισμένο είναι υποκειμενικό και το πόσο ευτυχισμένους μας κάνει η δουλειά μας δεν εξαρτάται μόνο από ένα κριτήριο.

Αξιολογείστε τη δουλειά σας όχι μόνο με ένα κριτήριο, αλλά με αυτά που ενδιαφέρουν τον καθένα μας. Για τον κάθε άνθρωπο είναι διαφορετικά τα κριτήρια καθώς και η βαρύτητα που έχει το καθένα.

Πάμε λοιπόν να δούμε μερικά κριτήρια αξιολόγησης, που πιστεύω ότι είναι κοινά στους περισσότερους ανθρώπους κι είναι καλό να τα έχουμε υπόψη μας πριν αναζητήσουμε την δουλειά των «ονείρων» μας.

Ξεκινάμε με το αντικείμενο της εργασίας. Πόσο πολύ μας ενδιαφέρει; Πόσο δύσκολη θα είναι η δουλειά μας; Αν θα είναι για πάντα δύσκολη, γιατί στις αρχές όταν πιάνουμε καινούρια δουλειά μπορεί να μας φαίνεται απείρως δύσκολη, μετά από λίγο χρόνο όμως, μπορεί να είναι παιχνιδάκι.

Η τυποποίηση των διαδικασιών. Αν είναι ξεκάθαρο τι πρέπει να κάνουμε, ή κάθε μέρα ψαχνόμαστε.

Φυσικά, οι αποδοχές. Τα χρήματα που βγάζουμε είναι αρκετά για να ζήσουμε τη ζωή που θέλουμε; Είμαστε ικανοποιημένοι από τα χρήματα που βγάζουμε;

Η συνέπεια στις πληρωμές. Λαμβάνουμε αυτά τα χρήματα στην ώρα τους, ή έχουμε ένα καλό μισθό και πληρωνόμαστε κάθε έξι μήνες κι αν; Αυτά ισχύουν φυσικά και για τους επιχειρηματίες έτσι; Αν πληρωνόμαστε στην ώρα μας από τους πελάτες μας.

Επίσης, από τα πιο σημαντικά, είναι το περιβάλλον εργασίας, οι εγκαταστάσεις. Νοιώθουμε ωραία στο χώρο που εργαζόμαστε, μας αρέσει;

Σχετικά με τους ανθρώπους, οι συνάδελφοι. Πως νοιώθουμε με τους συναδέλφους μας; Υπάρχει συμπάθεια μεταξύ μας; Υπάρχει βοήθεια; Υπάρχει συνεργατικότητα;

Το ίδιο ισχύει και για τα στελέχη. Πως νοιώθουμε με τους ανωτέρους μας; Πόσο πολύ νοιώθουμε ότι νοιάζονται για εμάς; Μας ακούνε; Πόσο χώρο μας δίνουν στη δουλειά μας και γενικότερα πως νοιώθουμε με αυτούς; Το ίδιο αν έχεις επιχείρηση, με τους συνεργάτες σου, τους προμηθευτές σου. Χαίρεσαι που τους βλέπεις κάθε φορά; Πως νοιώθεις με τη συνεργασία, τα πάτε καλά ή μαλώνετε κάθε μέρα;

Ο σκοπός της εργασίας. Η προσφορά στην κοινωνία και η προσφορά στο περιβάλλον παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο.

Ο χρόνος και η εποχικότητα. Επίσης ένας σημαντικός παράγοντας, τον οποίο πρέπει να λάβουμε υπόψη μας. Θέλουμε να δουλεύουμε το πρωί; Θέλουμε να δουλεύουμε το απόγευμα,  ή το βράδυ ή ελεύθερο ωράριο;

Η περίοδος εργασίας. Μας ενδιαφέρει να δουλεύουμε όλο το χρόνο, ή μόνο το καλοκαίρι, ή μόνο τον χειμώνα;

Η ατομική εξέλιξη. Πόσο καλύτεροι άνθρωποι θα γίνουμε μέσα από τη δουλειά μας; Υπάρχει εκπαίδευση; Θέλουμε περισσότερα πράγματα από τη δουλειά μας; Βελτιωνόμαστε σε διάφορους τομείς; Κοινωνικοποιούμαστε από τη δουλειά μας; Μπορούμε να κάνουμε νέες γνωριμίες που θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε τη προσωπική μας ζωή;

Η θέση εργασίας. Ένα άλλο σημαντικό κριτήριο. Έχει προοπτικές εξέλιξης; Υπάρχει σταθερότητα; Εξασφαλίζεται η μονιμότητα, που είναι σημαντικό για πολλούς; Πόσο ρίσκο έχει; Για τους επιχειρηματίες και για τους εργαζόμενους.

Η θέση στην κοινωνία. Κι αυτό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε κάποιους, η αναγνωρισιμότητα που έχουν μέσα από τη δουλειά τους.

Ένα καθημερινό και πρακτικό, η διεύθυνση της εργασίας μας. Πόσο μακριά απέχει από το σπίτι μας; Πόσο χρόνο αφιερώνουμε για να μεταβούμε; Τι μέσον θα χρησιμοποιήσουμε για να πάμε και πόσο το κόστος; Θα είναι η δουλειά μας εκεί για πάντα;

Ακόμα και η διασκέδαση, είναι κριτήριο για πολλούς. Τι εμπειρίες ζούμε μέσα από τη δουλειά μας; Ταξιδεύουμε; Συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις; Είναι χρόνος κι αυτός της ζωής μας. 

Οτιδήποτε είναι σημαντικό για τον καθένα, πρέπει να το εκλάβει ως ένα κριτήριο και να αξιολογήσει την μελλοντική δουλειά του, ή τη δουλειά που έχει. 

Όλα αυτά λοιπόν είναι κριτήρια για να κάνουμε κάτι πάρα πολύ σημαντικό και να είμαστε ευτυχισμένοι από τη δουλειά μας.

Ακούω συνεχώς τα νέα παιδιά να βλέπουν το μέλλον τους όσο πιο μακριά. Μακριά από τον τόπο τους, μακριά από την Ελλάδα.

Ακούμε κάποιες φορές ότι ο τάδε ή η τάδε είναι στο εξωτερικό και λαμβάνει 3.000 ή 4.000 ευρώ το μήνα, το αναπαράγουμε σε συζητήσεις και μένουμε σε αυτό, έναν αριθμό. Δεν εξετάζουμε όμως πόσο ευτυχισμένος είναι ο τάδε ή η τάδε και εν τέλει στον τόπο που μένει. Αν του λείπει η χώρα του, αν του λείπουν οι δικοί του άνθρωποι, η θέση που έχει στη κοινωνία εκεί, κι αν τα χρήματα εκεί, που για μας είναι πολλά, αν του αρκούν για να ζει εκεί αξιοπρεπώς ή όπως θα ήθελε. Αν το μέρος του προσφέρει κατάλληλες συνθήκες για να κάνει αύριο μεθαύριο την οικογένειά του. Αν θα ήθελε τα παιδιά του να μεγαλώσουν εκεί. Πράγματα τα οποία εμείς δεν τα ξέρουμε εκείνη την ώρα και εστιάζουμε μόνο σε ένα.

Εγώ πάντως, βάζω ένα σπουδαίο παράγοντα, που είναι η ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ.  Κάνε κάτι που αγαπάς στο τόπο που αγαπάς. Θεωρώ ότι είναι κάτι που πολλαπλασιάζει τα οφέλη σε όλα.

Προσωπικά, επειδή είμαι λίγο τοπικιστής, πιστεύω, ότι στην Εύβοια μια ζωή δεν φτάνει. Επιβάλλεται να αγαπήσουμε αυτό το μέρος. Διαπιστώνουμε καθημερινά πόσο σημαντικό είναι να μένει κάποιος στο νησί της Εύβοιας. Έχουμε το δεύτερο μεγαλύτερο νησί στην Ελλάδα, το έκτο μεγαλύτερο στη Μεσόγειο με πρόσβαση όλο το 24ωρο, μικρές αποστάσεις από την Αθήνα και το διεθνές αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος για σύνδεση με πολλούς προορισμούς στο εσωτερικό και εξωτερικό. Έχουμε τον ήλιο, έχουμε φυσική ομορφιά, έχουμε δύο θάλασσες (Ευβοϊκό και Αιγαίο), όμορφες παραλίες, αλλά και ορεινό όγκο, έχουμε μεσογειακό κλίμα, είναι ασφαλές, με χαμηλό κόστος ζωής, ιδανικές συνθήκες για την οικογένεια. Ιδανική τοποθεσία που μπορεί να συνδυάσει κάποιος τους δύο βασικούς παράγοντες, την αγάπη για τον τόπο και την αγάπη για την δουλειά του. 

Σήμερα, μέσα από τις νέες τεχνολογίες μπορούμε να εκμεταλλευθούμε ακόμα περισσότερα πλεονεκτήματα, διότι μας δίνεται η δυνατότητα να μένουμε εδώ και να δουλεύουμε για οπουδήποτε θελήσουμε. Μπορούμε να το πετύχουμε αυτό μέσα από το ιντερνέτ. Υπάρχουν πλέον πάρα πολλές δουλειές στο εξωτερικό, που μπορεί να μένεις εδώ και να εργάζεσαι και κάπου αλλού, έχοντας τις απολαβές του εξωτερικού και ταυτόχρονα τα πλεονεκτήματα του να μένεις εδώ. Να κάνεις κάτι που σου αρέσει, να εξάγεις π.χ. υπηρεσίες ή προϊόντα σε χώρες που είναι η αγορά και με αυτό που κάνεις να μένεις στο νησί της Εύβοιας, ιδανικό μέρος και για διακοπές, αλλά και για εργασία.

Στόχος μας, είναι να έρθει κάποτε μια μέρα, να είναι Κυριακή και να μη μας νοιάζει αφού η επόμενη μέρα είναι η Δευτέρα. Να μην ανυπομονούμε την Δευτέρα πότε θα έρθει η Παρασκευή, για να έχουμε τον ελεύθερο χρόνο του Σαββατοκύριακου, ώστε να κάνουμε αυτά που μας αρέσουν, να βρεθούμε με τους φίλους, να διασκεδάσουμε, να ζήσουμε εμπειρίες και ανεμελιά. Να κάνουμε λοιπόν την Δευτέρα Παρασκευή!!!

Αλιβέρι, 12 Νοεμβρίου 2020

Γιάννης Ντούρμας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου