Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Το πέρασμα του τρόμου στο Αλιβέρι


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΠΡΟΣ:
1. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (Υπόψη περιφερειάρχη κ. Μπακογιάννη Κωνσταντίνου).
2. Π. Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ (Υπόψη αντιπεριφερειάρχη κ. Σπανού Φάνη).
3. ΔΗΜΟ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ (Υπόψη δημάρχου κ. Θανάση Μπουραντά).
4. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Π.Ε.ΕΥΒΟΙΑΣ
5. κ. ΠΡΟΕΔΡΟ & ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
6. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ (Υπόψη προέδρου κ. Φούντα Χρήστου).
7. ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
8. Γ.Π.Α.Δ. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
9. κ. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΥΒΟΙΑΣ
10. κ. ΔΙΟΙΚΗΤΗ Α.Τ.ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
11. ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ (Σε συνέχεια προγενέστερης αλληλογραφίας μας για το ίδιο ζήτημα)

Δυστυχώς ζούμε σε μια κοινωνία που από συνήθεια δεν αντιλαμβάνεται την σκανδαλώδη πραγματικότητα και πέφτει από τα σύννεφα μόλις εμφανισθεί το «κακό». Όταν αυτό συμβεί, εκ των υστέρων τρέχει να διατυπώσει το παράπονο, το αίτημα και το δικαίωμά του, αναζητώντας τους υπεύθυνους.
Αναφέρομαι για τον σημαντικότερο κεντρικό οδικό άξονα της Εύβοιας και συγκεκριμένα για όλο το μήκος του περιφερειακού δρόμου μέσα στο Αλιβέρι, από την κεντρική διασταύρωση της πλατείας Ζωντού 1500 μέτρα περίπου δεξιά προς Λέπουρα και άλλα 1500 μέτρα περίπου αριστερά προς Άγιο Λουκά, με το μεγάλο πλάτος του και την αυξημένη κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων, ο οποίος έχει γίνει επικίνδυνος, θορυβώδης και ανασφαλής.
Ο δρόμος αυτός μέσα στη πόλη, με τις τεράστιες λωρίδες κυκλοφορίας, έχει μετατραπεί σε μηχανισμό προσαρμοσμένο ολοκληρωτικά στο αυτοκίνητο, εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τις ανάγκες των οχημάτων, οι οδηγοί των αυτοκινήτων μπορούν να αναπτύξουν υψηλές ταχύτητες, παραγκωνίζουν και επιβάλλονται ανεμπόδιστα στους πεζούς και στους ευάλωτους χρήστες της οδού, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος δημιουργίας οδικού ατυχήματος.
Η κεντρική διασταύρωση της πλατείας Ζωντού, αποτελεί τον σημαντικότερο κόμβο στη Νότιο Εύβοια, διότι είναι το σημείο από το οποίο διέρχονται όλα τα αυτοκίνητα μέσα στην πόλη. Σε απόσταση 70 μέτρων περίπου βρίσκεται το Γυμνάσιο Αλιβερίου, ένα από τα μεγαλύτερα σχολεία στην Εύβοια με 320 μαθητές περίπου, χωρίς να έχουν σχεδιαστεί οι διαβάσεις πεζών σύμφωνα με τις τεχνικές απαιτήσεις και η ασφαλής διαδρομή πεζοπορίας προς αυτό. Ομοίως και για το 1ο Νηπιαγωγείο Αλιβερίου, το οποίο βρίσκεται 400 μέτρα περίπου προς τον Άγιο Λουκά, πλησίον της επικίνδυνης στροφής του Στενού.
Πολλές φορές οι διερχόμενοι ζουν ώρες αγωνίας όταν γίνονται αδιάψευστοι μάρτυρες στα τροχαία ατυχήματα που συμβαίνουν συχνά στο δρόμο αυτό, μεταξύ των οποίων και θανατηφόρα. Συνεχώς ακούγονται κρότοι και έντρομοι οι περαστικοί αντικρίζουν τα αυτοκίνητα να καταλήγουν τρακαρισμένα, περιστρεφόμενα και αναποδογυρισμένα εκτός δρόμου στις αυλές των σπιτιών και των καταστημάτων και βοηθούν τους οδηγούς και επιβάτες να βγουν έξω.
Συγκεκριμένα την 8-9-2017 περίπου στις εννέα ώρα το βράδυ, οδηγός ΙΧΕ αυτοκινήτου, παραβιάζοντας προφανώς προτεραιότητα είχε ως αποτέλεσμα την σφοδρή σύγκρουση με άλλο κινούμενο όχημα και την εκτροπή τους στην κεντρική διασταύρωση Αλιβερίου, ευτυχώς μόνο με υλικές ζημίες, χωρίς κάποιο σοβαρό τραυματισμό.
Από αυτό και μόνο το γεγονός αναγκάζομαι να στείλω την παρούσα επιστολή, διότι, ευτυχώς, δύο λεπτά πριν, από το σημείο αυτό περπατώντας μόλις είχε διαβεί παρέα μια ομάδα αθλητών από μικρά παιδιά.
Προ τριμήνου περίπου, πενήντα μέτρα πιο πέρα από την διασταύρωση προς Άγιο Λουκά, συνέβη οδικό θανατηφόρο ατύχημα, από σύγκρουση φορτηγού αυτοκινήτου με μοτοσυκλέτα.
Πολλές άλλες περιπτώσεις, όπως, λίγα μέτρα πιο κάτω, στην επικίνδυνη αριστερή στροφή πριν τη διασταύρωση του Καράβου, επίσης στην ίδια την διασταύρωση του Καράβου, καθώς και στην επικίνδυνη στροφή του «Στενού» κοντά στο 1ο Νηπιαγωγείο Αλιβερίου, έχουν σημειωθεί θανατηφόρα και άλλα πολλά οδικά ατυχήματα με τα αυτοκίνητα να αναποδογυρίζονται και να καταλήγουν εκτός δρόμου.
Όλα τα περιστατικά έχουν καταγραφεί από την τοπική αστυνομία, όμως πολλά άλλα τροχαία ατυχήματα, λόγω ασήμαντων υλικών ζημιών σίγουρα είναι μη καταγεγραμμένα.
Οι δημότες αισθάνονται περιορισμό της ελευθερίας τους, διότι δεν μπορούν να περπατήσουν στην άκρη του δρόμου με ασφάλεια, αφού η υποδομή για τους πεζούς είναι εντελώς ανύπαρκτη, χωρίς νησίδα ασφαλείας, χωρίς ασφαλή πεζοδρόμια, με ανεπαρκή φωτισμό τη νύχτα, με σταθμευμένα βαρέα φορτηγά αυτοκίνητα δεξιά και αριστερά που εμποδίζουν την ορατότητα των οδηγών και την διέλευση των πεζών, με ελλιπή και εσφαλμένη οριζόντια και κάθετη σήμανση, χωρίς διαγραμμίσεις με παντελή έλλειψη οριογραμμών, ανακλαστήρων και διαβάσεων πεζών κλπ, εκθέτοντας σε κίνδυνο όλους όσους τον χρησιμοποιούν.
Στο δρόμο αυτό έχουμε αρχίσει να φοβόμαστε μήπως συμβούν περισσότερα και καταλήξουμε να είμαστε και οι ίδιοι ή κάποιο παιδάκι μας θύματα, διότι η κυκλοφορία των οχημάτων συνεχώς αυξάνεται και μερικοί ασυνείδητοι οδηγοί αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες.
Αγανακτισμένος πλέον, για άλλη μια φορά, μεταφέρω την ανησυχία μου, σχετικά με την επικινδυνότητα σε όλο το μήκος του δρόμου αυτού και της διασταύρωσης του Αλιβερίου, ευελπιστώντας ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι αρμόδιοι θα ενδιαφερθούν και θα επιληφθούν το συντομότερο δυνατό, όχι μόνο με απλή σήμανση και βάζοντας κάποια φανάρια (όταν αυτά μπουν), αλλά και με άλλες ουσιαστικές παρεμβάσεις σε όλο το οδικό περιβάλλον, στο οδόστρωμα και στο πλάτος των λωρίδων, ώστε να μην επιτρέπουν την ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων, δίνοντας προτεραιότητα στους πεζούς.
Είναι σίγουρο ότι η σωστή οδική υποδομή και η βελτίωση του οδικού περιβάλλοντος που θα διευκολύνει την κίνηση των πεζών και δεν θα επιτρέπει υψηλές ταχύτητες στο δρόμο αυτό, θα δημιουργήσει περισσότερη ασφάλεια σε όλες τις μετακινήσεις μέσα στην πόλη του Αλιβερίου.
«Πολύ  βουή στο μύλο μας, μα τ΄αλευράκι λίγο».  Μετά την τοποθέτηση των ανακλαστήρων (μάτια γάτας) στο οδόστρωμα στη διασταύρωση του Καράβου, η οποία αποτελεί σίγουρα παρέμβαση που βελτιώνει την οδική υποδομή, φαίνεται ότι δεν διορθώθηκε η κατάσταση, διότι και πάλι γίνονται οδικά ατυχήματα. Αυτό σημαίνει ότι μόνο μερικά «μάτια γάτας» δεν επαρκούν για την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, απαιτείται επιπλέον μια σειρά από συνδυασμό παρεμβάσεων που θα βελτιώσουν όλο το μήκος του περιφερειακού δρόμου, ειδικότερα κοντά στα σχολεία αποτρέποντας την ανάπτυξη ταχυτήτων.
Θα πρέπει κάποτε όλοι αυτοί που αποφασίζουν σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να παίξουν το ρόλο τους στον πολιτισμό της κινητικότητας και της οδικής ασφάλειας και να γίνει η πόλη του Αλιβερίου περιοχή που κατοικούν άνθρωποι.
Οι επιλογές στα κυκλοφοριακά ζητήματα: «ασφάλεια εις βάρος της ταχύτητας» και «πρώτα οι πεζοί μετά τα οχήματα», θα πρέπει να αποτελούν πρώτη προτεραιότητα από τις αρχές της αυτοδιοίκησης σε μια σύγχρονη πόλη.
Κύριε Δήμαρχε και άρχοντες της αυτοδιοίκησης, επειδή τα σχολεία ξεκίνησαν για τη νέα σχολική χρονιά, σας παρακαλώ να σηκωθείτε από τον καναπέ ή την καρέκλα σας και να κάνετε επιτέλους κάτι!  Ας κάνετε μια βόλτα στο δρόμο αυτό, δίπλα από τα σχολεία, όχι για να ευλογηθείτε και να φωτογραφηθείτε στον αγιασμό, αλλά για να διαπιστώσετε αν οι ίδιοι θα μπορούσατε μόνοι σας ή συνοδεύοντας ένα παιδί να βαδίσετε ακίνδυνα με προορισμό προς ένα σχολείο ή κάπου αλλού. Κάντε μια βόλτα σε ώρα αιχμής για να διαπιστώσετε τον τρόπο που κινούνται οι πεζοί και μεταφέρουν οι ίδιοι οι γονείς τα παιδιά τους στο σχολείο.
Μην παραλείψετε να κάνετε και μια νυχτερινή βόλτα στον τεράστιο δρόμο αυτό της πόλης σε όλο το μήκος του και προς τον Άγιο Λουκά, για να αντιληφθείτε τις υψηλές ταχύτητες που μπορούν να αναπτύξουν οι οδηγοί στην ευθεία και ότι μέσα στο σκοτάδι, δεν θα μπορείτε να βρείτε τη λωρίδα στην οποία θα πρέπει να κινηθείτε, διότι δεν υπάρχει επαρκείς φωτισμός, οι διαγραμμίσεις και οι οριογραμμές δεν φαίνονται και οι πεζοί που συχνά κινούνται στο δρόμο αυτό κινδυνεύουν καθημερινά, διότι δεν υπάρχουν διαβάσεις πεζών, τα δε σταθμευμένα βαρέα αυτοκίνητα δεξιά και αριστερά αυξάνουν τον κίνδυνο διότι περιορίζουν την ορατότητα των οδηγών και δυσκολεύουν την κίνηση των πεζών.
Τα καθήκοντα των οργάνων της τοπικής Ελληνικής Αστυνομίας, δεν είναι μόνο να επιβάλλουν πρόστιμα στους παραβάτες, τα οποία εισπράττει στο σύνολό τους ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου. Έχουν και την υποχρέωση να επισημαίνουν και να ειδοποιούν αμέσως και εγγράφως τις αρμόδιες για την συντήρηση των οδών υπηρεσίες, για κάθε έλλειψη σήμανσης στο οδικό περιβάλλον και τυχόν άλλων στοιχείων ασφαλείας των οδών που μπορούν να εκθέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των χρηστών, ειδικότερα στο οδικό περιβάλλον των σχολείων, για την άμεση αποκατάσταση τοπικών βελτιώσεων. Εξ άλλου όλα αυτά αναφέρονται ως μέτρα και προτεραιότητες στις αρμοδιότητες των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, στα ενημερωτικά φυλλάδια κυκλοφοριακής αγωγής που διένειμαν οι τροχονόμοι στις 11-9-2017 στους γονείς και μαθητές σε σχολικά συγκροτήματα της Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας.
Δεν ζητάμε πολλά!
Το ζήτημα της προστασίας της ζωής, της ελεύθερης και ασφαλούς μετακίνησης των παιδιών μας στην πόλη του Αλιβερίου δεν μπορεί να περιμένει άλλο.
Πρωτοβουλία δημότη Αλιβερίου
Ιωάννης Ντούρμας
 30925201719582710

(ΥΓ) Δημοσιεύτηκε και στάλθηκε σε όλες τις υπηρεσίες για πρώτη φορά στΙς 3 Οκτωβρίου 2017.

ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ:








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου