Μπορεί οι τυραννόσαυροι να άφησαν προ πολλών χιλιετιών τον μάταιο τούτο κόσμο, αλλά μια ομάδα από κτήρια τσιμεντένιων «τυραννόσαυρων», βρίσκονται στη πόλη του Αλιβερίου, σε αχρηστία και εγκαταλελειμμένα τα τελευταία χρόνια, υποβαθμίζοντας το περιβάλλον της περιοχής, σε μια πανέμορφη, από κάθε άποψη, τοποθεσία.
Απόκοσμα και κάποιες φορές τρομακτικά, έχουν εγκαταλειφθεί στη φθορά του χρόνου και τη μανία των ανθρώπων, κάποτε γεμάτα ζωή σε ένδοξες στιγμές εποχής οικονομικής ανάπτυξης, που δυστυχώς έχει φύγει ανεπιστρεπτί. Σήμερα απομεινάρια μιας άλλης εποχής, που σταμάτησε να χτυπάει η καρδιά τους και πληγώνει τους Αλιβεριώτες, μοιάζουν ιδανικά για αστική περιπλάνηση, ταινία καταστροφής ή αρένα paintball.
Πρόκειται για τα πολυώροφα κτήρια, τις λεγόμενες «πολυκατοικίες της ΔΕΗ», που βρίσκονται στην κορυφή του λόφου, σε ένα πολύ ευνοημένο σημείο μέσα στο Αλιβέρι, πλησίον του Αγίου Γεωργίου και ο ιδιοκτήτης τους είναι η ΔΕΗ Α.Ε.
Μια σειρά από κατεστραμμένα κτήρια, γυμνοί τοίχοι, γκράφιτι, σπασμένα ξύλα, διαλυμένα κουφώματα και έπιπλα, σπασμένα τζάμια, κατεστραμμένες τουαλέτες, είναι μερικά από τα «παράσημα» της πλήρους και χρόνιας εγκατάλειψης. Ένας αφύλακτος χώρος που βρίσκεται στην καρδιά του Αλιβερίου, εύκολα προσβάσιμος από αυτοκίνητα, πεζούς και ποδηλάτες, με ανεξέλεγκτη είσοδο ατόμων στα κτήρια, λειτουργεί σήμερα ως καταφύγιο τρωκτικών και εστία ανάπτυξης εντόμων, ο οποίος εκτός της επικινδυνότητας δημιουργεί και ανθυγιεινές καταστάσεις, με κίνδυνο σε κάθε βήμα του επισκέπτη, προσελκύοντας, τις βραδινές κυρίως ώρες, συγκεκριμένα άτομα.
Η πλήρης εγκατάλειψη των ερειπωμένων κτηρίων αυτών, τα οποία παραμένουν αχρησιμοποίητα ως ακατάλληλα εδώ και αρκετά χρόνια, υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής της περιοχής του Αλιβερίου και αποτελεί εστίες παραβατικότητας και κινδύνους για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.
Εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουν υποστεί καμιά συντήρηση, δεν διαθέτουν ενεργή σύνδεση με τα δίκτυα παροχής ύδρευσης και ρεύματος, δεν κατοικούνται και η εξωτερική εμφάνιση παρουσιάζει εικόνα ερείπωσης.
Με την πάροδο του χρόνου η κατάσταση χειροτερεύει και δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις, ότι πρόκειται σύντομα να επισκευαστούν και να χρησιμοποιηθούν. Οπωσδήποτε θα πρέπει να κινηθεί η διαδικασία της κατεδάφισης, εφόσον παρουσιάζουν προβλήματα στατικότητας και έχουν χαρακτηριστεί ως ετοιμόρροπα και επικίνδυνα.
Το ζητούμενο, όμως, στην περίπτωση αυτών των κτηριακών «τυραννόσαυρων», εφόσον δεν έχουν κριθεί κατεδαφιστέα, είναι το ξαναζωντάνεμά τους και η παράλληλη οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση και αξιοποίησή τους. Αυτό είναι το ιδανικό σενάριο, που χρειάζεται στρατηγικό σχεδιασμό με όραμα και δράσεις που μπορούν να φέρουν αποτελέσματα ανάπτυξης και οικονομικά οφέλη για την περιοχή του Αλιβερίου.
Η σημερινή επικρατούσα θλιβερή και απαράδεκτη κατάσταση στο χώρο αυτό, επιβάλλει να προηγηθούν μια σειρά από άλλες ενέργειες, ώστε ο χώρος και τα κτήρια να διατηρηθούν σε τέτοια κατάσταση, τουλάχιστον να μην αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, να μη προσβάλλουν το περιβάλλον και γενικότερα να μην υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής της περιοχής του Αλιβερίου.
Υπόχρεος να διατηρήσει το χώρο καθαρό και να φροντίσει άμεσα για τον καθαρισμό του περιβάλλοντος, του κτιρίου, καθώς και στη λήψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας είναι ο κύριος και νομέας ή επικαρπωτής των κτηρίων αυτών. Στην περίπτωση που το προαναφερόμενο πρόσωπο παραλείπει την υποχρέωσή του αυτή, τότε, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, πρέπει οπωσδήποτε να επεμβαίνει το δημόσιο ή ο οικείος ΟΤΑ, να εκτελεί τις εργασίες καταλογίζοντας τη σχετική δαπάνη σε βάρος των υπόχρεων.
Εδώ μπαίνει το μεγάλο ερώτημα: Τι κάνει η εκάστοτε δημοτική αρχή για το ζήτημα αυτό, είναι ικανοποιημένη από τις υπηρεσίες που προσφέρει ή μήπως πρέπει να περιμένουμε να συμβεί πρώτα κάποιος τραυματισμός ή κάποιο άλλο δυσάρεστο γεγονός, για να αναλάβει τις υποχρεώσεις της;
Κύριε δήμαρχε και κύριοι παράγοντες της αυτοδιοίκησης, η ασφάλεια, η δημόσια υγεία και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της περιοχής, είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των δημοτών. Καταδεχτείτε να διαθέσετε έστω λίγα λεπτά για να επισκεφθείτε το χώρο και τα κτήρια και να δείτε τι συμβαίνει. Οι δήμοι δεν διοικούνται από το γραφείο αλλά έξω στο δρόμο.
Οι αρμόδιες για τους ελέγχους αυτούς αρχές, Πολεοδομική και Υγειονομική υπηρεσία θα πρέπει να κληθούν άμεσα, να προβούν στην αυτοψία για την εξακρίβωση της επικρατούσας κατάστασης και των πιθανολογούμενων κινδύνων, καθώς και στη σύνταξη σχετικής έκθεσης με φωτογραφική τεκμηρίωση κλπ.
Επισημαίνω εδώ, ότι η βιομηχανική ιστορία της ΔΕΗ και η κληρονομιά της, ξεκίνησε ουσιαστικά από το Αλιβέρι, το οποίο ήταν το μεγάλο στήριγμά της στα πρώτα της βήματα.
Σήμερα λοιπόν, στην εποχή της κρίσης, αντί η ΔΕΗ να απειλεί τους πολίτες ότι θα κόψει το ρεύμα λόγω χρέους, θα πρέπει προηγουμένως αυτή με τη σειρά της να ανταποκριθεί επάξια στο δικό της χρέος απέναντι στους δημότες της περιοχής του Αλιβερίου, που είναι το ξαναζωντάνεμα και η αναμόρφωση των κτιρίων αυτών για την ανάπτυξη του τόπου μας. Αυτό είναι μεγάλο χρέος της ΔΕΗ προς την πόλη του Αλιβερίου, προς όλους μας και το απαιτούν σήμερα οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες.
Εξάλλου υποχρεούται και επιβάλλεται να το πράξει για λόγους ασφάλειας ως κύριος νομέας των κτηρίων αυτών και ολόκληρου του χώρου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Στην περίπτωση που η ΔΕΗ παραλείψει την υποχρέωση αυτή, δεν αντιδράσει ή δηλώσει αδυναμία συντήρησης και αποκατάστασης των κτιρίων, τότε ο Δήμος θα πρέπει οπωσδήποτε να επέμβει, σύμφωνα με το νόμο και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών αποκατάστασης, προς αποφυγή ενδεχόμενου κινδύνου για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.
Προχωρώ και πάρα πέρα! Θα μπορούσε να διερευνηθεί η διαδικασία αποκατάστασης και αξιοποίησης, για την ανάδειξη και την δημιουργική επανάχρηση των κτηρίων και ολόκληρου του ακινήτου, με παροχή κινήτρων, μακροχρόνια μίσθωση ή παραχώρηση από τη ΔΕΗ, με αντιστάθμισμα την οικονομική απαλλαγή του ιδιοκτήτη και το δικαίωμα εκμετάλλευσης από τρίτους.
Επίσης θα μπορούσε να περιέλθει στη διαχείριση του Δήμου για πολλά χρόνια και να αξιοποιηθεί από την Δημοτική αρχή σε ειδικά προγράμματα εγκαταλελειμμένων κτηρίων, είτε μέσω δημόσιου φορέα, ή με ανάθεση σε τρίτους.
Οι εργασίες αποκατάστασης και μετατροπής όμως, θα πρέπει να αποτελούν συγκεκριμένους στόχους, ώστε συνολικά το ακίνητο να μπορεί να φιλοξενεί μεγάλη γκάμα ιδιωτικής ή κοινωνικής και δημόσιας χρήσης, όπως π.χ. χώρους διοίκησης και γραφείων, χώρους στέγασης υπηρεσιών, εκθεσιακούς χώρους, κοινωνικές, πολιτιστικές υπηρεσίες, μουσεία, χώρους εκπαίδευσης και βιβλιοθήκης, εμπόριο, χώρους αναψυχής, παζάρια κλπ.
Σίγουρα και με άλλους τρόπους, που μπορούν να σκεφτούν εύκολα οι έξυπνοι άνθρωποι, με συμμαχίες και συνέργειες, όταν έχουν οράματα, διάθεση και το μεράκι να δημιουργήσουν ανάπτυξη, ευημερία και ό,τι καλό για τον τόπο τους.
Πρωτοβουλία δημότη Αλιβερίου
Ιωάννης Ντούρμας