Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Αντιπλημμυρική προστασία στον ποταμό Ίμβρασο στην περιοχή Αλιβερίου

O ποταμός Ίμβρασος, ο οποίος διασχίζει την πόλη του Αλιβερίου είναι ένας που ξεχωρίζει μαζί με τους ποταμούς Λήλαντα, Νηλέα και άλλους στην Εύβοια.
Όμως, η μέχρι σήμερα πλημμελής διαχείρισή του έχει δημιουργήσει συνθήκες ανασφάλειας στην περιοχή, για τους κινδύνους πλημμυρών που εγκυμονούν τυχόν έντονα καιρικά φαινόμενα.
Τα τελευταία χρόνια (8ετία περίπου), δεν έχουν γίνει εργασίες εκβάθυνσης και καθαρισμού, η κοίτη του ποταμού έχει καλυφτεί από βλάστηση, καλάμια, φερτά υλικά και οι διατομές παροχέτευσης σε μερικά σημεία είναι μικρές, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ελεύθερη απορροή των νερών προς τη θάλασσα.
Ήδη τα τελευταία χρόνια, πριν την εκβολή του ο ποταμός προς τη θάλασσα, στον Κάμπο Αλιβερίου, από έντονη νεροποντή είχε δημιουργήσει προβλήματα καταστροφής περιουσιών από υπερχείλιση.
Παρατηρώντας τελευταία τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εμφανίζονται σε διάφορες περιοχές και επειδή υπάρχει η πιθανότητα ότι θα υπάρξει και στη περιοχή μας ένταση των καιρικών φαινομένων, διατρέχεται μεγάλος κίνδυνος καταστροφής περιουσιών και απώλειας ανθρώπινων ζωών, εφόσον είμαστε εντελώς απροετοίμαστοι και ανοχύρωτοι.
Με την αγωνία για μια ενδεχόμενη καταστροφή, πιστεύουμε ότι είναι απολύτως αναγκαία η αντιπλημμυρική θωράκιση στον ποταμό Ίμβρασο, με την δημιουργία ελεύθερου δρόμου διοχέτευσης όλων των ομβρίων υδάτων από τα βουνά που περιβάλλουν την περιοχή του Αλιβερίου προς τη θάλασσα, που θα επιτευχθεί μόνο μέσω της υιοθέτησης και της λήψης των απαιτούμενων ρυθμίσεων και μέτρων, (π.χ. τακτικό - ετήσιο καθάρισμα, οριοθέτηση ποταμού κλπ) .
Οι αρμόδιοι της Αυτοδιοίκησης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο οφείλουν να δώσουν έμφαση στην πρόληψη για την προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους.
Είναι πλέον ζήτημα άμεσης προτεραιότητας οι ενέργειες καθαρισμού και διαμόρφωσης της κοίτης του ποταμού Ίμβρασου σε όλο το μήκος του, ειδικότερα στο τμήμα από την περιοχή Μπρινιά έως την εκβολή του στη θάλασσα μήκους περίπου 3 χιλιομέτρων.
Η υπηρεσία στην οποία ανήκει πλέον η αρμοδιότητα έχει την υποχρέωση και το δικαίωμα να μελετά και να εκτελεί τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας (Ν.4555/2018), με σκοπό να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί κάθε τι επικίνδυνο, προκειμένου να προφυλαχτούν άνθρωποι και ιδιοκτησίες και να έχουμε ένα ομαλό χειμώνα χωρίς προβλήματα.
Αναμένουμε!!


Παραθέτουμε κατωτέρω την επιστολή και τις υπηρεσίες που απευθύνεται.





Απάντηση ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου