Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Η άλλη Ελλάδα! "Η Ελλάδα της λογικής και της δημιουργίας Sideritis Euboea".

Αναζήτηση σε κάτι θετικό που μας κάνει περήφανους, (ιδιαίτερα τους Ευβοιώτες) και μας βοηθάει στην ψυχολογία.

Κόντρα στον ψυχολογικό βιασμό των δελτίων ειδήσεων της οθόνης και των "πρωινάδικων", όπου κυριαρχούν οι ξανθιές υπάρξεις, τα ημίγυμνα μοντέλα, οι πικροί πρωινοί καφέδες, τα προκλητικά ντεκολτέ, η υποβόσκουσα υστερία, η ανθρώπινη μετριότητα …και ο χαλασμός Λιάγκα - Σκορδά για Βανδή, Ντέμη, Μπισμπίκη στα εγκαίνια της σχολής του Λαζόπουλου κοκ.«Σαν να καθόμαστε όλη την ημέρα με τα μάτια καρφωμένα στον ήλιο, που προκαλεί εγκεφαλικές αλλοιώσεις και καταστρέφει τα μάτια».

… Υπάρχει και η άλλη Ελλάδα! "Η Ελλάδα της λογικής και της δημιουργίας".

«Η Ελλάδα που αντιστέκεται, η Ελλάδα που επιμένει κι όποιος δεν καταλαβαίνει δεν ξέρει που πατάει και που πηγαίνει». Του αγαπημένου σε όλους μας «Νιόνιου», του Διονύση Σαββόπουλου, που τραγουδούσε το «Τσάμικο».

Η τηλεόραση της «άλλης λογικής», που δείχνει την Ελλάδα της δημιουργίας, τον αληθινό και τον δημιουργικό κόσμο, αναδεικνύοντας πρόσωπα που αποδεικνύουν ότι δεν είναι διανοούμενοι ενός συστήματος, αλλά διανοούμενοι μιας νέας δημιουργικής δράσης.

Ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο τους, μοχθούν για την προστασία του, όπου η πολυποίκιλη γη και η ζωογόνος φύση του κεντρικού ορεινού όγκου της Εύβοιας, αποτελεί για τον Σταύρο Σπυρόπουλο και τον Γιάννη Παπαδόπουλο την έμπνευση και την αισιόδοξη πλευρά της ζωής.

Απο την ΕΡΤ3, στην εκπομπή "Βότανα καρποί της γης. Εξωτικά και ενδημικά φυτά στην Εύβοια", (Κλικ εδώ) που προβλήθηκε χθες (23/11/21) το απόγευμα, γίνεται η παρουσίαση ενός καινούριου branding από την εξαιρετικά εντυπωσιακή χλωρίδα των βουνών της κεντρικής Εύβοιας, -τον παράδεισο του φυσιολάτρη-, που περιλαμβάνει πολλά δασικά είδη και άφθονα λουλούδια, ιδιαίτερα του ενδημικού «Sideritis Euboea”. Το τοπικό τσάι του βουνού, το βοτανολογικό "διαμάντι" της Εύβοιας, το ξεχωριστό από όλα τα είδη Σιδερίτη που ευδοκιμούν στην Ελλάδα, σε υψόμετρο πάνω από τα 900 μέτρα, που τα τελευταία χρόνια γίνεται αντικείμενο επιστημονικής μελέτης, για τα ιδιαίτερα, μοναδικά χαρακτηριστικά του.

Ο Σταύρος Σπυρόπουλος και ο Γιάννης Παπαδόπουλος, συνεργάστηκαν με τις αρμόδιες υπηρεσίες για την οργανωμένη καλλιέργεια στον τόπο αυτοφυίας του και μετέτρεψαν αρκετά στρέμματα στο ξεροβούνι της Σέττας στην Εύβοια, σε εκμεταλλεύσιμη έκταση από το εύγευστο και αρωματικό «Sideritis Euboea», τσάι του βουνού. 

Δημιουργικές προσπάθειες δύο ανθρώπων με όραμα, ώστε αυτός ο σπουδαίος και σπάνιας αξίας βοτανολογικός πλούτος της Εύβοιας, να είναι διαθέσιμος όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

Πρόκειται για μια πραγματική πρόκληση, ωστόσο είναι διατεθειμένοι να αποδείξουν τις θετικές επιπτώσεις της καλλιέργειας του "Sideritis Euboea", παρά τις όποιες δυσκολίες ...και να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης και πράξης των αγροτών. 

(ΥΓ): Δυστυχώς, ο ευρύτερος ορεινός όγκος της Εύβοιας, με την πλουσιότερη βιοποικιλότητα, με τις αντιθέσεις και την ποικιλία των τοπίων της, τελευταία έχει στοχοποιηθεί από τους λεγόμενους "πράσινους επενδυτές", που σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν άναρχα, σε αυτά τα πανέμορφα βουνά, τις βιομηχανικές τους ανεμογεννήτριες.

Αλιβέρι, 24/11/2021
Γιάννης Ντούρμας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου